• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Karayolları Dairesi'nde gece neler oluyor?

Karayolları Dairesi'nde gece neler oluyor?

Karayolları Dairesi’nde resmi çalışma saatleri dışında yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un girişimiyle Karayolları Dairesi’nin eski müdürleri mesai bittimi, çalışanlar ayrıldıktan sonra daireye giderek gece geç saatlere kadar geçmiş dosyaları inceliyor.

Karayolları Dairesi’ndeki katran yolsuzluğu iddialarının tartışıldığı ve soruşturmasının sürdüğü bir aşamada, bu iddianın muhatabı eski müdürlerin mesai saatinden sonra Karayolları Dairesi’ne gidip geçmiş döneme ait evrakları incelemeleri, bu faaliyette bulunan herkesi şaibe altına koydu. Sosyal Medya sayfasında konuyu gündeme getiren Emekli Kurmay Albay Mustafa Tümkan, bugün AS TV’de katıldığı Günaydın Çözüm programında Karayolları Dairesi müdürüyle görüştüğünü ve eski müdürlerin mesai saatinden sonra daireye gelip çalışma yapmasının Bakan Taçoy’un talimatıyla olduğunun kendisine iletildiğini ifade etti. Karayolları Dairesi’nde çalışan memurların bu yaşananlar karşısında ciddi bir rahatsızlık duyduklarını belirten Tümkan, ertesi günü göreve geldiklerinde masalarındaki evrakların yer değiştirdiğini gören çalışanların şaibeli bir duruma itilmekten endişe ettiklerini kaydetti.

YENİDÜZEN RAPORU YAYINLAMIŞTI

Yenidüzen Haber Müdürü Fayika Arseven’in heberine göre Sayıştay, nihai raporunu 18 Aralık 2014 tarihinde yayınlayarak, dosyayı Başsavcılığa gönderdi. Yenidüzen’in bilgisine başvurduğu Başsavcı Muavini Yardımcısı Mahmut Atakara, dosyanın kendilerine ulaştığını belirterek, raporda yer alan iddiaların ve tespitlerin araştırılması için dosyayı polise gönderdiklerini açıkladı.

Sayıştay yaptığı incelemeye ilişkin raporunu 18 Aralık 2014 tarihinde yayınladı.

Karayolları Dairesi’nin karayolu ağını inşa yükümlülüğünü yerine getirebilmede en önemli unsur olan katrana ilişkin 01.01.2006-03.05.2013 dönem kapsamında gerçekleştirilen denetim neticesinde;  katranın muhafazasının yapıldığı ana depo olan Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi içerisinde yer alan Asfalt Isıtma ve Depolama Tesisinde, stoktaki katranın durumunu gösteren kayıtların tutulmadığını saptadı.

MIK.051/2010 nolu ihale kapsamında depolara girişi sağlanmayan katran sebebiyle İthal Edilecek Katranlü Malzeme İle İlgili Teknik Şartnamenin 13. maddesine aykırı hareket edildiği rapora yansıdı.

“İTHAL EDİLDİ, ÖDENDİ AMA DEPOYA GİRMEDİ”

Sayıştay, Karayolları Dairesi’nce ithal edilip ödenen ancak depolama tesislerine

girmeyen 2,595.026 Ton, Gazimağusa deposundan Haspolat deposuna sevk edilen ancak Haspolat Beton Asfalt Şantiyesi’ne girişi belgelenemeyen 3,115.960 Ton, olmak üzere toplam 5,710.986 Ton katranın nereye dağıtıldığı hususunda bulguya rastlanmaması sebebiyle bu miktarın nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığının belgelenemediği sonucuna vardı.

“KAHYALAR VE DEĞİRMENCİOĞLU SORUMLU”

Sayıştay,  bu bağlamda, Tüpraş İzmir Rafinerisi’nin 12.12.2014 tarihli 50/70 katran satış

fiyatı olan 741.00 (TL/Ton) dikkate alarak hesaplama yaptı.

Bu hesaplama sonucunda, Haspolat Beton Asfalt Şantiyesi’ne girişi belgelenemeyen 2,859.820 Ton katran karşılığı olan 2,119,126.62 TL’den ilgili dönem Müdürü Aydın Kahyalar sorumlu gösterildi.

Sayıştay, 256.140 Ton katran karşılığı olan 189,799.74 TL’den ayrıca Karayolları Dairesi’nin Gazimağusa Asfalt Isıtma ve Depolama Tesisine girmesi gerektiği halde girmeyen ancak nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığı belgelenemeyen 1,952.566 Ton katran karşılığı olan 1,446,851.41 TL’den yine ilgili dönem Müdürü Mustafa Demircioğlu’nu,  III. Derece İnşaat Mühendisi İbrahim Soygür’ü ve I. Derece İnşaat Teknisyeni Adem Raifoğlu’nu müştereken ve müteselsilen sorumlu gösterdi.

Karayolları Dairesi’nin Haspolat Beton Asfalt Şantiyesine girmesi gerektiği

halde girmeyen ancak nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığı belgelenemeyen 642.460 Ton katran karşılığı olan 476,062.86 TL’den ilgili dönem Müdürü Mustafa Demircioğlu’nun, sorumlulukları bulunduğu sonucuna vardı.

“3 AY İÇERİNDE PARA YATIRILMALI”

Sayıştay, adı geçen kişilerin isimleri hizasında belirtilen meblağları, değiştirilmiş şekliyle 18/1978 sayılı Sayıştay Yasası’nın 22. maddesi gereği üç ay zarfında Gelir ve Vergi Dairesi’ne yatırmaları gerektiğini de raporunda yer verdi.

(Günlük Kıbrıs)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler