• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 30 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Kıbrıs, Türkiye için kilit

Kuzey Kıbrıs’ta AB yetkilileri ile Euro’ya geçiş için çok yakında başlayacak olan uyum çalışmaları Türkiye için de büyük önem arz ediyor
Kıbrıs, Türkiye için kilit
Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ile Kıbrıslı Türk yetkililer arasında AB mevzuatı konusunda önümüzdeki günlerde yapılacak olan uyum çalışmaları, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini de yakından ilgilendiriyor.
KKTC’de kullanılan para birimi olan Türk Lirası’nın AB’ye nasıl entegre olacağı üzerine Kuzey Kıbrıs’ta çok yakın bir zamanda başlayacak olan uyum çalışmaları, Türk Lirası’nı kullanan ve AB’ye katılmak için temaslarını yoğunlaştıran Türkiye için de bir örnek teşkil edebilir
 Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne hava ve limanlarını açmayı reddetmesi sonrasında, Kıbrıs Cumhuriyeti Temel Hak ve Özgürlükler (23 fasıl) ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24 fasıl) konuları içeren fasılları veto etmişti.   Nicos Anastasiadis de, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda 17 fasılla ilgili herhangi bir vetolarının bulunmadığı belirtmişti. 

 Detay Özel

Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan para biriminin TL'den Euro'ya geçişiyle ilgili çalışmalar, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ile Kıbrıslı Türk yetkililer arasında önümüzdeki ay başlıyor. Euro’ya geçiş sürecinde yapılacak olan ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından, Türk kesiminde Euro para biriminin çözümden bir yıl sonra uygulanmaya başlaması bekleniyor.

Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne yönelik olarak devam etmekte olan ikili görüşmelerde, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ile Kıbrıslı Türk yetkililer arasında AB mevzuatı konusunda yapılacak olan uyum çalışması, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini de yakından ilgilendiriyor.

KKTC’de kullanılan para birimi olan Türk Lirası’nın AB’ye nasıl entegre olacağı üzerine Kuzey Kıbrıs’ta çok yakın bir zamanda başlayacak olan uyum çalışmaları, Türk Lirası’nı kullanan ve AB’ye katılmak için temaslarını yoğunlaştıran Türkiye için de bir örnek teşkil edebilir.

Merkel’in açıklamaları

Geçtiğimiz günlerde Almanya Başbakanı Merkel’in İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda engel teşkil eden 17, 23 ve 24’üncü fasılların yeniden açılmasına hazır olduklarını ifade etmişti. Hatırlanacağı gibi, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde Ekonomi ve Para Politikaları konusunu içeren 17’inci fasıl Fransa tarafından veto edilmişti.

Almanya Başbakanı Merkel’in Kıbrıs’ta çözüm konusunda yaşanan yapıcı havanın da yardımıyla uzun bir aradan sonra Türkiye’nin AB’ye katılımı için kapalı olan fasılların yeniden açılabileceğini dile getirmesi, Kuzey Kıbrıs’ta Euro kullanımına geçiş için yapılacak olan çalışmaları daha da önemli hale getiriyor.

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde 17.’inci fasılın yeniden görüşülmeye başlaması ise, Türkiye’nin de Euro para birimine geçiş için hazırlıklara başlaması anlamına geliyor. Merkel’in Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde yeniden görüşmelere başlanabileceğini belirttiği diğer fasıllar olan 23 ve 24’üncü fasıllar ise Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından veto edilmişti.

Hatırlanacağı gibi, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne hava ve limanlarını açmayı reddetmesi sonrasında, Kıbrıs Cumhuriyeti Temel Hak ve Özgürlükler (23 fasıl) ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24 fasıl) konuları içeren fasılları veto etmişti.

Anastasiadis’in açıklamaları

Almanya Başbakanı Merkel’in açıklamalarının sonrasında konu hakkında açıklamalarda bulunan Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis de, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda 17 fasılla ilgili herhangi bir vetolarının bulunmadığı belirtmişti.

Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis Madrid ziyaretindeki konuşmasında Kıbrıs sorununun çözümünün sadece Kıbrıs ve Kıbrıs insanının yararına değil, dengesiz bölgedeki AB-Türkiye ve AB-NATO ilişkilerinin daha iyi bir seviyeye ulaşacağının belirtmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler