• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

UKÜ öğretim üyeleri Kadın Hakları Günü’nün önemini vurguladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Ayşe Öztürk ile Öğretim Görevlisi Vildan Açan yaptıkları ortak açıklamada Kadın Hakları Günü’nün önemini vurguladı.
UKÜ öğretim üyeleri Kadın Hakları Günü’nün önemini vurguladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Ayşe Öztürk ile Öğretim Görevlisi Vildan Açan yaptıkları ortak açıklamada Kadın Hakları Günü’nün önemini vurguladı.

İlk kez 17 kadın Milletvekili TBMM’ de yer aldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Aralık 1934 yılındakadınlara seçme ve seçilme hakkının vermesinin, kadın hakları üzerindeki önemine değinen Yrd. Doç. Ayşe Öztürk ve Öğr. Gör. Vildan Açan seçme ve seçilme hakkının  yürürlüğe  girmesinin ardından 8 Şubat 1935’te  yapılan seçimlerde ilk kez 17 kadın Milletvekili’nin TBMM’de yer aldığını hatırlattı.

Bu sayının her yıl artarak devam etmesi beklenirken giderek azaldığını söyleyenöğretim elemanları Öztürk ve Açan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın  Ağustos 2012 yılı verilerine dayanarak Türkiye’de 37 milyon 191 kadının 27 milyon 594 bininin çalışabilir durumda olmasına rağmen, yalnızca 7 milyon 300 bininin çalıştığını belirtti. Öte yandan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 2014 Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi verilerine göre  ise; Türkiye’nin 155 ülke arasında 71.sırada yer aldığını belirten Yrd.Doç. Ayşe Öztürk ve Öğr. Gör. Vildan açan, daha birçok raporun incelendiğinde Türk  kadınının  geri planda kaldığını destekleyen verilerle karşılaşılabileceğini açıkladı.

Güçlü ve eşitlikçi bir toplumun, her bireyin o toplumun bir parçası olduğunun kabul edilmesiyle sağlanacağını ifade eden Öztürk ve Açan, bu toplumlarda üretkenliğin, huzur ve dayanışmanın mevcut olacağını söyledi.

Öncelikli hedef her türlü cinsiyetçi anlayışın karşısında olmaktır

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Elemanları Ayşe Öztürk ve Vildan Açan toplumsal eşitlik bağlamında haklar sağlanan Türk kadınının, toplumsal paylaşım içerisinde bu kadar az yer almasının düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Güçlü ve refah bir toplum için kadının da en az erkek kadar eşit koşullara sahip olması gerektiğinin önemini vurgulayan Öztürk ve Açan, bu koşullar sağlandığında daha mutlu ve sağlıklı bir toplum olma yolunda önemli adımlar atılacağını belirtti.

Öncelikli hedefin, devlet ve birey olarak her türlü cinsiyetçi anlayışın karşısında olmak olduğunu ifade eden Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Öztürk ve Öğr. Gör. Vildan Açan, “Böylece eşitlik ilkesine  sahip çıkan, birlikte çalışan, üreten ve hayatı paylaşan bir toplum olarak 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde bunu nasıl başardığımızı konuşacağımız, sağlıklı ve mutlu bir Türkiye’ye ulaşmak mümkün olacaktır.”dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler