• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bağımlılara adli yardım

‘Kum Zambakları’ projesi devrede...
Bağımlılara adli yardım

Uyuşturucu bağımlıları ve kullanıcılarını satıcılardan ayırarak, yakalananların cezalarının ertelenmesi, 1 ile 3 yıllık tedavi ve rehabiliteden geçmelerinin amaçlandığı ve Meclise öneri olarak sunulan “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” getiren yasa kapsamında, fakir içicilere adli yardımda bulunulacak. Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak, belli kriterler çerçevesinde, 20 veya 30 kişiye adli yardımda bulunulacağı açıklandı.

 Rana SARRO

Uyuşturucu bağımlıları ve kullanıcılarını satıcılardan ayırarak, yakalananların cezalarının ertelenmesi, 1 ile 3 yıllık tedavi ve rehabiliteden geçmelerinin amaçlandığı ve Meclis’e öneri olarak sunulan “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” getiren yasa kapsamında, fakir içicilere adli yardımda bulunulacak.

Uyuşturucu kullanıcılarını ıslah edip topluma kazandırmak amacıyla, Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin ‘Kum Zambakları’ projesi adı altında uyuşturucuyla mücadele çalışması başlatıldı.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafından Kum Zambakları projesi kapsamında, belli kriterler çerçevesinde uyuşturucu kullanıcılarına adli yardımda bulunulacak.

Meclis’e sunulan “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik” getiren yasa kapsamında, uyuşturucu bağımlıları ve kullanıcılarını satıcılardan ayırarak, yakalananların cezalarının ertelenmesi, 1 ile 3 yıllık tedavi ve rehabiliteden geçmeleri amaçlanıyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Kum Zambakları Projesi çalışanlarından Avukat Evrim Eminağa, Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin ‘Kum Zambakları’ projesi adı altında uyuşturucuyla mücadele çalışmasının başlatıldığını belirtti. Avukat Evrim Eminağa, bu proje kapsamında, yasal değişiklikleri sağlamak ve maddi imkanı bulunmayan bağımlılara adli yardımda bulunmak hedefinde olduklarını kaydetti.

“HAYATLARINA DEVAM ETMELERİNİ SAĞLAMAKTIR”

Ceza Yasası’nda ‘Denetimlik Serbestlik Yasası’nın, toplum tarafından yanlış algılanan bir yasa olduğunu söyleyen Eminağa, “Denetimlik Serbestlik Yasası; belli bir gramaja kadar uyuşturucu madde kullanan şahısların, yargılanmadan veya hapse gönderilmeden, denetimli ve koşullu olarak hayatlarına devam etmelerini sağlamaktır” dedi. Avukat Evrim Eminağa, Kum Zambakları Projesi ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

“İÇİCİLER HAPSE GÖNDERİLMEYECEK”

“İçicilerin, uyuşturucu kullandıkları gerekçesiyle polis tarafından yakalanmaları halinde, Savcılığın bir rapor düzenleyeceği ve yargılanmadan önce listelenmiş olan belli psikologlar, psikiyatrlar ve belli kliniklerde, belli kriterler içerisinde denetlenecekler. Raporları sürekli olarak denetlenecek. Oluşacak olan denetleme kurulunun raporları neticesinde, bu insanların raporları temiz çıkarsa, yargılanmaya tabi tutulmayacaklar. Örneğin kefaletle serbest bırakılabilecekler. Fakat gerekli kurallara uymazlarsa, o zaman yargılanacaklar ve hapse girecekler. Burada bizim amacımız, uyuşturucu kullanan insanları topluma kazandırmaktır. “

“ADLİ YARDIMDA BULUNULACAK”

“Yasal anlamda çalışmaların yanı sıra, adli yardımda da bulunmak niyetindeyiz. Maddi olarak avukat tutamayacak birçok insanımız vardır. Biz kendi içimizde belli kriterler getirip, örneğin 20 veya 30 kişiye Kıbrıs Türk Barolar Birliği olarak adli yardımda bulunacağız. Yani bu insanların avukatlığın ücretsiz olarak yapacağız. Dolayısıyla bu anlamda da, Anayasal hak olarak mahkemelerin de, belli meselelerde avukat atama yükümlülükleri vardır ama biz net olarak belli kriterler koyup, bu noktada bize başvuran insanlara bu yardımı vereceğiz. Kum Zambakları Projesi içerisinde biz 8 avukatız. Bu adli yardımı biz vermeyeceğiz. Münhal açacağız, belli kriterler getireceğiz. Bunu, yetkilendireceğimiz avukat arkadaşlarımız yapacak. Biz sadece, projenin uygulamasını ve denetimini sağlayacağız. Bu projenin tanıtımını bugün yapıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler