• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Gözler Hükümet Programı’nda

Cumhuriyet Meclisi CTP BG-UBP Koalisyon Hükümeti’nin programının okunması amacıyla bugün olağanüstü toplanıyor.
Gözler Hükümet Programı’nda

ÖZELLEŞTİRME – ÖZERKLEŞTİRME ÇELİŞKİSİ: Milletvekili Ömer Kalyoncu tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya geçtiğimiz hafta sunulan Bakanlar Kurulu listesi Cumhurbaşkanı’ndan onay aldı. Meclis gündemine getirilen yeni Bakanlar Kurulu sonrasında, Anayasal süreç devam ediyor. Şimdi yeni hükümetin programı vekillerin gündemine getirilecek. Hükümet programında özelleştirme ve özerkleştirme çelişkisi ise en merak edilen konu olarak dikkat çekiyor.

HIZLI KABİNE: Bakanlar Kurulu geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı’ndan onay alır almaz vakit kaybetmeden Başbakanlık’ta ilk toplantısını gerçekleştirdi. Tanışma nitelikli gayri resmi olduğu ifade edilen toplantının sonrasında ise yeni bakanlar bayram tatili gelmeden yeni makamlarına oturdu. Şimdi zıt kutuplardan oluşan bu hızlı kabinenin icraatları merak ediliyor.

Yeni Hükümet Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan onay aldı. Ardından Ömer Kalyoncu hükümetinin protokolü, 15 Temmuz günü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün tarafından imzalanandı ve hükümet hız kaybetmeden çalışmalarına başladı. İlk olarak 16 Temmuz günü Meclis toplantıya çağrıldı ve yeni kabine okundu. Hükümet ile ilgili başlayan anayasal süreç ise devam ediyor.

ANAYASAL SÜREÇ

KKTC Anayasası’nın 109’uncu maddesine göre Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak,  Cumhuriyet Meclisi’ne sunuldu. Meclis tatildeyse derhal toplantıya çağrılmasını düzenleyen Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulu’nun programı ise, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunması gerekiyor.

GÜVEN OYLAMASINA GEÇİLECEK

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak.  Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek. Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebiliyor.

HÜKÜMET PROGRAMI MECLİSTE

Cumhuriyet Meclisi bugün CTP BG-UBP Koalisyon Hükümeti’nin programının okunması amacıyla olağanüstü toplanıyor. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.00’da toplanacak genel kurulda yeni hükümetin programı okunacak.

Meclis, programla ilgili görüşmelere Cumartesi başlayacak. Hükümet programının görüşülmesinin aynı gün tamamlanması halinde güven oylaması pazartesi günü yapılacak. Görüşmelerin uzaması halinde oylama salı günü gerçekleştirilecek.

Anayasa’ya göre, yeni Bakanlar Kurulu’nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunur.

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulur. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır.

Cumhurbaşkanınca atanan yeni Bakanlar Kurulu, 16 Temmuz’da olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi’ne sunulmuştu.

İLKLER HÜKÜMETİ

Kıbrıs Türk siyasetinin en büyük iki siyasi partisi olan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP), açıklanan koalisyon hükümetiyle siyasi tarihlerinde ilk kez birlikte hükümet kurmuş oldu. CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu’nun başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde iki parti 10 bakanlığı eşit paylaştı.

Kabinede her iki partinin genel başkanı da görev almadı.

Yeni hükümette Başbakan Ömer Kalyoncu (CTP-BG), Dışişleri Bakanı Emine Çolak (CTP-BG), Maliye Bakanı Hasan Başoğlu (CTP-BG),Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun (UBP),İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar (CTP-BG), Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu (CTP-BG), Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu (UBP), Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu (UBP), Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren (UBP), Sağlık Bakanı Salih İzbul (CTP-BG)ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst (UBP) yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler