• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

RUM Yönetimi’nin Mülteciler Eylem Planı

RUM Yönetimi’nin Mülteciler Eylem Planı
RUM Yönetimi’nin Mülteciler Eylem Planı

Rum yönetimi, mülteciler konusunda yeni bir eylem planı benimsedi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında gerçekleştirilen ve Başsavcı Kostas Kliridis’in de katıldığı bakanlar komitesinde kararlaştırılan ve Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulan eylem planı, mülteci akışını sınırlandırmayı öngören önlemler içeriyor.
 

Fileleftheros’un haberine göre sığınma başvurusunda bulunanlar için kapalı “barınma alanları” (mülteci kampları) oluşturulması da dahil birçok önlem öngörülen eylem planında, KKTC-Güney Kıbrıs sınırının ve sahillerin gözetim-denetimi için tekne, araç ve kamera satın alımı da var.
 

Rum İçişleri Bakanı Nikos Nuris Anastasiadis başkanlığındaki toplantının bitiminde yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’a ulaşan mülteci sayısında dramatik artış olduğunu, sığınma taleplerinde de patlama yaşandığını belirterek son aylarda sığınma talebinde bulunanların sayısının 33 bini aşarak nüfusun yüzde 3,8’ine ulaştığını söyledi.
Gazete alınan tedbirleri şöyle sıraladı:
“-Sığınma başvurularını inceleyen personel sayısının önümüzdeki ay itibarıyla 32’den 69’a çıkartılarak başvuruların incelenme süresinin kısaltılması.
-Yasa değişikliği yapılarak yargıya başvurma hakkı için tanınan sürenin azaltılması.
-Dayanaksız başvuruların haklı olanlardan ayırt edilmesi için Güvenli Alanlar Listesi oluşturulması.
-Güvenli Alanlar Listesi’nde yer alan ülkelerden gelen kişilerin başvurusu, temelsiz diye nitelendirilecek ve incelenmesi, süratlendirilmiş bir prosedür ile 10 günde tamamlanacak. 
-Aynı zamanda, temelsiz diye nitelendirilecek başvurular, üç gün içerisinde yargıya başvurma hakkı olmakla birlikte reddedilecek ve sınır dışı emri verilecek.
-Paravan evliliklerin önlenmesi için ilgili yasa, kanunsuz davrananlar için ağır cezalar öngörülecek şekilde derhal değiştirilecek. 
-Görüntüde üniversite öğrencisi fenomeninin ortadan kaldırılması için önümüzdeki akademik yıldan itibaren, özel kolejlere üçüncü ülkelerden gelen öğrencilerin kayıtlarında çok sıkı kriterler uygulanacak, kanunsuz davrananlara ağır yaptırımlar uygulanacak.
-En kısa sürece devlet tarafından örgütlü kabul ve yerleştirme alanları kurulacak ve akabinde ödenek politikası değiştirilecek.
-Sığınma başvurusunda bulunanların, talepleri inceleninceye kadar barındırılmak üzere yeni, 600 kişi kapasiteli Kapalı Tip Merkez kurulacak.
-Mennoya’daki gözaltı merkezi tamamıyla yeniden yürürlüğe konulacak. 
-Yerel yönetim makamları ile işbirliği içerisinde, mültecilerin uygun olmayan yerlerde kaçak ikamet etmesine karşı denetimler başlayacak.
-Kaçak çalıştırmanın önlenmesi için denetimler artırılacak.
-Kasım 2019’da AB ile uzlaşılan ve Üniter İade Birimi kurulmasına karar verilen eylem çerçevesi derhal hayata geçirilecek.
-Ateşkes hattının gözetim önlemleri takviye edilecek, polis ve ordu mensuplarının devriyeleri artırılacak.
-Gerek iade konuları gerek karadan ve denizden düzensiz mülteci akışının sınırlandırılması konularında Avrupa Birimi Frontex ile işbirliğimizin geliştirilmesi için İçişleri Bakanlığı yetkilendirilir.
-Sayıları artan mültecilerin barındırılacağı edileceği uygun alanların oluşturulabilmesi, gerekli idari ve işleyiş giderlerinin karşılanması ve sahil şeridi ile bölücü hattın denetimi için teçhizat sağlanması için 2020-2021 dönemi için derhal Avrupa Komisyonu’na mali ödenek başvurusunda bulunulacak.”
GÜNEY KIBRIS-KKTC SINIRI VE SAHİL ŞERİDİNİN DENETLENMESİ İÇİN DEVRİYE TEKNESİ, ARAÇ VE KAMERA
Gazete Rum Yönetimi’nin denetim tedbirleri çerçevesinde devriye teknesi ve araçları satın alacağını kaydetti.
Habere göre, Rum İçişleri Bakanı Nikos Nuris “düzensiz mültecilerin gerek karadan gerek denizden girişi konusunda hem ateşkes hattını hem de Kıbrıs’ın kıyı şeridini denetleyebilmemiz için gerekli olan her tür teknolojik malzeme alımı yapılacak” ifadelerini kullandı.
Nuris bunun paralelinde, Rum meclisinde temsil edilmekte olan siyasi partilerden gelen önerilerin de Rum Yönetimi’nin mevcut önerilerine dahil edildiğini söyledi. 
Aynı gazete “Önlemlerle İlgili Hukuk Dairesi Görüşü… Başsavcı: Mülteciler Politikası Bakanlar Kurulu’nun Sorumluluğudur” başlıklı haberinde dünkü toplantı sonrasında Rum Başsavcı Kostas Kliridis’in yaptığı açıklamayı aktardı.
Habere göre Rum Yönetimi’nin, Hukuk Dairesi’nin de görüşünü sunmasının ardından, toplu mülteci akışıyla ortaya çıkan sorunların giderilmesi hedefiyle derhal bir dizi önlem uygulayacağını söyleyen Kliridis “Devletin mülteci politikasını ve hangi adımların atılacağını Bakanlar Kurlu ve Başkan Anastasiasdis belirlemeli” dedi.
Gazeteye göre AKEL, mülteciler konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunduğu öneriler çerçevesinde Rum Yönetimi’ne sert eleştiriler yöneltti. Anastasiadis’e yönelik mektubunda alınan önlemlerin ya etkin olmadığını ya Anayasaya ya Avrupa hukukuna uygun olmadığını kaydeden AKEL, şunları ekledi:
“Hükümet tarafından önerilen önlemler bize göre etkin değil ve/veya temel yasalarla ve hatta Anayasa’yla çelişiyor. Hükümet ve yetkili bakanlık meseleleri ciddiyetle incelemeli ve dikkatini, olması gereken yere vermelidir. Maalesef, bildiğimiz kadarıyla hükümet bu konularda ne AB düzeyinde ne de ikili düzeyde hiçbir inisiyatif almamıştır. Mülteciler konusunda, bütün yönlere cevap veren kapsamlı bir plan ve politika benimsenmeli.”
Haravgi haberi “Mülteciler ve Göçmenler İçin Önlemler Demeti… Tekne ve Araç Sağlanması İçin Komisyon’a Başvuru” başlığıyla aktardı.

 

Alihtia “Mülteciler Meselesine Bütünsel Yaklaşım… Kapalı Barındırma Merkezi Kuruluyor… Eşzamanlı Olarak Temelsiz Başvuruların Sahiplerine, Üç Gün İçerisinde Yargıya Başvurma Hakkı İle Birlikte, Derhal Sınır Dışı Emri Verilmesi Kararlaştırıldı” başlık ve spotlarını kullandı.
Politis de “Kaçak Darbeleniyor… Sığınma ve Çalışma İçin Plan… Hükümetin Mülteci Akışıyla Başa Çıkmak İçin Önlemleri Yürürlükte… Güvenli Alan Listesi Oluşturulması ve İnceleyenlerin Sayısının Artırılmasıyla Siyasi Sığınma taleplerinin İncelenme Süresi Azaltılıyor… Planlamaların Başarısı Büyük Ölçüde Frontex İle Anlaşma Yapılmasına ve Komisyon’dan Finanse Edilmesine Bağlı” başlık ve spotlarını attı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler