• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Anastasiadis: "Çözüm istiyorum ama..."

Fileleftheros haberi manşetten “Başkanlıkta Alarm… Başkan: Çözüm İstiyorum Ama Türklerin Müzakerelerde Her İstediğini Yapmayacağım… DİSİ Liderliği ve Milletvekilleriyle Sandık Ufkunda Yemekli Toplantı” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Anastasiadis: "Çözüm istiyorum ama..."

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yeni bir Cenevre konferansının yolunu açmak için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki mekik diplomasisi devam ederken dün Saray’da DİSİ meclis grubu ile Kıbrıs sorununu masaya yatıran Anastasiadis “Çözüm istiyorum ama Türklerin müzakerelerde her istediğini yapmayacağım” dedi.

Fileleftheros haberi manşetten “Başkanlıkta Alarm… Başkan: Çözüm İstiyorum Ama Türklerin Müzakerelerde Her İstediğini Yapmayacağım… DİSİ Liderliği ve Milletvekilleriyle Sandık Ufkunda Yemekli Toplantı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre Cenevre’de yeni konferans için sunduğu öneri konusunda kendisine içten ve dıştan yapılan eleştirilere cevap vermeyi seçerek “çözüm istiyorum ama Türklerin müzakerelerde her istediğini yapmayacağım” diyen Anastasiadis, önerisini savundu, hem kırmızı çizgilerini hem de TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Fileleftheros’a verdiği söyleşi tahtındaki ikilemlerini ortaya koyarak DİSİ’lilerden “çeşitli lobilere sürüklenmemelerini” istedi.

Uzun bir aradan sonra DİSİ ile ana gündemi Kıbrıs sorunu olan çalışma yemeğinde bir araya gelen Anastasiadis’in önerisi nedeniyle kendisine atfedilenlerden oldukça rahatsız göründüğüne dikkat çekildi.

Anastasiadis’in “2004’te siyasi kariyeriyle yazı-tura oynadığını, dolayısıyla çözüm istemediğini kimsenin söyleyemeyeceğini ancak Türklerin her istediğini yapmayacağını, bütün iyi niyetiyle müzakerelerin sürmesini istediğini ancak topun Türkiye’nin sahasında olduğunu” söylediği kaydedildi.

Gazete çalışma yemeğinin ana konusunun Kıbrıs sorunu olmasına karşın görüşülenlerin Şubat 2018’deki başkanlık seçimi ufkunda gerçekleştiğini, DİSİ ile Saray’ın uyumlu adımlar atması ve gerek Kıbrıs sorununda gerek iç yönetim konularında ortak çizgide hareket edilmesi ve hükümet çalışmalarının daha çok öne çıkarılması gereğine vurgu yapıldığını yazdı.

EIDE MEKİK DOKUMAYA DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Akıncı ile üç, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile bir saat süren dünkü görüşmelerinin ardından bugün de saat 10.00’da Anastasiadis, 11.30’da da Akıncı ile yeniden bir araya geleceğini hatırlatan gazete Eide’nin dün Rum Başkanlık Sarayı’na giderken, prosedürün nasıl ilerleyeceğine dair herhangi bir öneri götürmediğine, Anastasiadis’in önerisinin görüşüldüğünü ve bu öneriyi desteklediği imasında bulunduğunu yazdı.

Gazete BM’den kaynakların, Eide’nin Cenevre’de müzakere konusunda anlaşma sağlamak için mekik diplomasisinin hafta sonuna kadar devam edebileceğini söylediklerini yazdı.

Habere göre Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “yapılmakta olan çalışmanın önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini söyleyen Eide, ortak bir müşterek platform bulma çabası isteği gördüğünü söyledi. Anastasiadis’le kapsamlı bir görüşme yaptıklarını, liderler arasında Cenevre’de Kıbrıs için bir uluslararası konferansa dönüp dönmeyecekleri ve o noktaya ulaşmaları için gerekli detaylar ile konferans için bir takvim olup olamayacağını görmeye çalıştıklarını anlattı.

“ORTAK BİR PLATFORM BULMA ÇABASI YÖNÜNDE ORTAK İSTEK GÖRÜYORUM”

Halen kapatılması gereken bir mesafe bulunduğuna da işaret eden Eide, özetle şöyle devam etti:

“Ortak bir platform bulma çabası yönünde ortak istek görüyorum. Prosedür liderlerin yönetiminde olmaya devam ediyor. Son mili geçmek ve Cenevre’ye gitmek kendi arzularına bağlı olmalı, elbette bunu yaparken garantör güçlerle de temas içerisindeyim. Elbette ana oyuncular Kıbrıslılardır. Ve en önemli görüşmeleri de şu anda burada iki liderle yapıyorum.”

Liderlerle bir uzlaşı sağlanamazsa ne olacağı sorulan Eide, “Şu anda bir uzlaşı veya daha iyisi ortak zemin, ortak platform bulunmaya çalışılıyor. Her iki taraf da, sırf Cenevre’ye gitmek için Cenevre’ye gitmeye bir sebep olmadığına, böyle bir şeyin mantığı olmadığına katılıyor” dedi.

Politis haberi “Espen Barth Eide Köprüleri Kuruyor… Bugünkü Görüşmeler Cenevre’de Yeni Bir Konferans İçin Kritik… Her İki Lider de Gitmeye Hazır… Başkan’la Bir, Akıncı’yla Üç Saat görüşme” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in dün öğleden sonra Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’la Kıbrıs sorunu, AB ilişkileri ve Rum tarafının tek yanlı ilan ettiği MEB’deki gelişmeleri görüştüğünü haber veren gazete görüşmenin, Tusk’ın bugün Cenevre’de düzenlenecek NATO toplantısı çerçevesinde TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşme nedeniyle Anastasiadis’in inisiyatifiyle gerçekleştiğine dikkat çekti.

Alithia manşet haberine “Cenevre Daha Yakın Ama Halen Gidilmesi Gereken Yol Var… Eide: Arzum, Cenevre’de Uluslararası Konferansın Devam Toplantısı İçin Hafta Sonunda Anlaşma Olması” başlık ve spotlarını attı.

Simerini (manşet) “‘Yeni’ Cenevre İçin Zemin Döşüyorlar… Eide Sonraki Konferansı ‘Kilitlemek’ İçin Hararetli Çabada… Norveçli Diplomat Pazara Kadar Sonuç İstiyor” ve Haravgi (manşet) “Cenevre Hedefiyle Git-Gel” başlığını kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler