• BIST 10739.57
  • Altın 2511.269
  • Dolar 32.2117
  • Euro 35.01
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Arsalarınız geri alınabilir

Arsalarınız geri alınabilir
Ülkemizin dört bir yanında gençlere yapılan Kırsal Kesim Arsaları dağıtımları sonrasında şimdi ise yeni bir endişe baş gösterdi. Yapılan açıklamada arsaların geri alınabileceği vurgulandı.
“DAĞITILAN ARSALARIN SATIŞI YAPILAMIYOR”: 2013 yılından beridir kırsal bölgelerde devlet tarafından gençlere dağıtılan kırsal kesim arsaları ile ilgili yasal belirsizlikler nedeniyle, bu konuda keşmekeş yaşanıyor. Kırsal kesim arsası hak sahiplerinden birçoğu, devlet ile sözleşme yapmaya yanaşmazken, bu yasal belirsizlik nedeniyle İçişleri Bakanlığı da, dağıtılan arsaların sözleşmesini ve satışını gerçekleştiremiyor.
“BU KİŞİLERİN ARSALARI TEKRARDAN DEĞERLENDİRİLECEK”: 2007’den önce devletten kırsal kesim arsası alıp sözleşme yapmayan vatandaşlara tekrardan bir şans veriliyor. Sosyal Konut Yasası kapsamında, dağıtılan arsaların işlemlerini tamamlamak ve tahsil edilemeyen alacakların tahsilini sağlamak amacıyla yeni bir yasa hazırlandı. Buna göre, konut inşaatına başlayanlara 3 yıl süre verilirken, konut inşaatına başlamayanların ise hak sahiplikleri idare tarafından tekrardan değerlendirilecek.

Rana SARRO

2013 yılından beridir kırsal bölgelerde devlet tarafından gençlere dağıtılan kırsal kesim arsaları ile ilgili yasal belirsizlikler nedeniyle, bu konuda keşmekeş yaşanıyor. Kırsal kesim arsası hak sahiplerinden birçoğu, devlet ile sözleşme yapmaya yanaşmazken, bu yasal belirsizlik nedeniyle İçişleri Bakanlığı da, dağıtılan arsaların sözleşmesini ve satışını gerçekleştiremiyor.

2007’den önce devletten kırsal kesim arsası alıp sözleşme yapmayan vatandaşlara tekrardan bir şans veriliyor. Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan arsaların işlemlerini tamamlamak ve tahsil edilemeyen alacakların tahsilini sağlamak amacıyla yeni bir yasa hazırlandı. Buna göre, konut inşaatına başlayanlara 3 yıl süre verilirken, konut inşaatına başlamayanların ise hak sahiplikleri idare tarafından tekrardan değerlendirilerek, hak sahipliği kriterleri taşıyanlara, sözleşme yapmaları için ve inşaata başlatmaları için bir yıl daha süre veriliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmasıyla, kırsal kesim arsası hak sahipliği kazanan ve yasal mükellefiyetini yerine getirmeyen çok sayıda vatandaşın ise, bu konuda adaylardan taleplerde bulundukları, bu nedenle vatandaşlara İçişleri Bakanlığı tarafından yeterince çağrı yapılmadığı da öğrenildi.

araziii“İNŞAATA BAŞLAYANLARA 3 YIL SÜRE VERİLİYOR”

Resmi Gazete’de yayınlanan Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası ile 2007’den önce kırsal kesim arsası alan ve sözleşmelerini yapmayan ancak ev inşaatına başlayan veya evini tamamlayan vatandaşlara, sözleşme yapanlara 3 yıl daha süre veriliyor.

“SÖZLEŞME VE EV YAPMAYANLARA 1 YIL SÜRE”

Sözleşme yapmayıp, inşaatı da başlatmayan vatandaşların ise, hak sahiplikleri idare tarafından tekrardan değerlendirilerek, hak sahipliği kriterleri taşıyanlara, sözleşme yapmaları için ve inşaata başlatmaları için bir yıl daha süre veriliyor.

984285_10152842664474682_6767904732631312540_nMÜDÜR KUNT: “TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLARIN TAHSİLİNİ SAĞLAMAK”

Yasayla ilgili Detay Gazetesi’ne bilgiler veren Sosyal Konut Müdürü Engin Kunt, tasarının Sosyal Konut Yasası kapsamında dağıtılan arsaların işlemlerini tamamlamak ve tahsil edilemeyen alacakların tahsilini sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtti.

Bilindiği gibi, “Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı” 19 Mart’ta yayınlanan Resmi Gazete ile halkın bilgisine getirildi. Yasa tasarısının içeriği ile ilgili görüş ve öneriler, tasarının Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunulabilecek.

“3 YIL İÇERİSİNDE SÖZLEŞMESİ YAPILMASI İSTENDİ”

Sosyal Konut Müdürü Engin Kunt, konuyla ilgili gazetemize şöyle konuştu: “63/2007 sayılı Konut Edindirme Yasası, 2007 yılında geçti. Ondan evvel, 23/78 sayılı Sosyal Konut Yasası vardı. Bizim tüm işlemlerimiz, 2007 yılına kadar, 23/78 sayılı Sosyal Konut Yasası’na göre yapılırdı. Yasa geçerken, 63/2007 sayılı Konut Edindirme Yasası’na çok farklı bir format verdik. Dolayısıyla arsaların satışından, dağıtımında, tedarikinde çok büyük bir değişiklik olduğu için, geçici madde ile daha önceki yasa ile dağıtılan arsaların da, bu yasa ile uyumsallaştırılacağını yazdık. Yasaya geçici madde konuldu. Vatandaşlardan 3 yıl içerisinde bu arsaların sözleşmesinin yapılması istendi.

23/78 sayılı yasada 2007’den önce dağıtılan arsaların, yeni yasaya uyumsallaştırılarak, aynı şekilde satışlarının ve koçan işlemlerinin devam edeceği belirtilirdi. İşlemler eski yasada çok net olmadığından, satışlarda büyük sorunlar gündeme gelmiş ve Savcılık ve Sayıştay tarafından durdurulmuştu. Bu nedenle o yasayı ortadan kaldırıp, yeni bir yasa yaptık. Eski yasa ile yapılan satışlar da bu yasaya tabi olacaktır. 3 yıl içerisinde sözleşmeye yapmayanlarla ilgili idare yasal işlem başlatır. 3 sene dolduktan sonra yasa ile 3 sene daha bir süre verildi.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler