• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Eıde’nin Kocias ile görüşmesi Rum basınında: “BM çabaları terk etmiyor”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Atina’da, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile bir araya gelmesi Rum basınında geniş yer buldu.
Eıde’nin Kocias ile görüşmesi Rum basınında: “BM çabaları terk etmiyor”

Rum basını, Eide ile Kocias arasındaki görüşmeye ve yapılan açıklamalara atıfta bulunarak, BM’nin, çabaları terk etmeyeceğine vurgu yaptı.

Alithia gazetesi “Eide-Kocias Görüşmesi-BM Çabaları Terk Etmiyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya yer verdi. Habere göre, Eide, “BM’nin, kolay olmamasına karşın Cenevre’de Kıbrıs sorununda bir konferansın toplanmasına yönelik ortak zeminin bulunması amacıyla çabaları terk etmeyeceğini” söyledi.

Eide’nin, uluslararası bir konu olması nedeniyle iyi hazırlanmak gerektiğini ancak yeni bir konferans için ortak platformu bulma niyetinde olup olmadıklarına ilişkin nihai kararın, iki lider tarafından Kıbrıs’ta alınması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

Yeni konferans için ortak zeminin bulunamamasında bir tarafın daha fazla sorumlu olduğuna inanıp inanmadığı şeklindeki bir soru üzerine Eide, şu anda Kıbrıs’ta tarafların karşı tarafa sorumluluk yüklediğini ve bunun kendisini endişelendirdiğini çünkü müzakerelere geri döndükleri zaman bundan pişman olacaklarına inandığını söyledi. Eide, bundan dolayı kendisinin suçlamalara daha fazla ekleme yapmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Eide, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bilgilendirdiğini ve bütünlüklü bir raporu BM’ye gönderdiğini söyledi.

Garantör güçlerin, BM gibi hazır olduğunu hissettiğini ifade eden Eide, garantör güçlerle alakalı “Güvenlik ve Garanti” konusunda birçok düşüncenin bulunduğunu ancak henüz onları ele alma noktasında bulunmadıklarını belirtti.

Eide, bir soru üzerine, hiç kimseden birine baskı yapmasını talep etmediğini, sadece sürecin zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle büyük endişesini dile getirdiğini söyledi.

Bu sürecin başarısızlığının ne Yunanistan, ne Türkiye, ne de uluslararası oyuncunun çıkarına olduğunu da belirten Eide, Kıbrıslılara ilişkin bir süreç olmasına karşın, çözümsüzlüğün uluslararası etkilerinin, Türk-Yunan ilişkilerini ve genel olarak Akdeniz’deki durumu etkileyebileceğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Eide, bunu yapıcı ve sıcak olarak nitelendirdi.

Eide, Türkiye ve Yunanistan’ın, bir dizi konuda farklı görüşlere sahip olduğunu ancak Ankara ve Atina’da yaptığı birçok görüşmenin ardından her ikisinin de Kıbrıs sorununda çözüm istediğine dair güçlü bir inancının da bulunduğunu söyledi.

Espen Barth Eide, garantilere ilişkin kararların sadece Cenevre’de alınabileceğine de dikkati çekti.

KOCİAS

Alithia gazetesine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ise Eide ile görüşmesinden iki saat sonra yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun çözümü için toplumlar arasındaki görüşmelerin devam etmesine destek verdiğini söyledi.

Kocias, Türkiye’nin “Garantiler ve Güvenlik” konusunun özlü olarak ele alınmasını hiçbir zaman kabul etmediğini ve Kıbrıs sorununu kendi çıkarları çerçevesinde karşıladığını ileri sürdü.

Kocias, konusunun, Güvenlik ve Kıbrıs’ın, 1960 Londra ve Zurih anlaşmalarından kurtulacağı Cenevre’de bir konferansın hazırlanması için Türkiye’nin “makul olması” temennisinde de bulundu.

Politis gazetesine göre, Kocias açıklamasında, Kıbrıs sorununun özünün, “Kıbrıs toprağının üçüncü bir ülke tarafından işgalin” dayandığını ileri sürdü.

Kocias, Kıbrıs sorununun çözümünün aranmasının hala mümkün olması nedeninin, Yunanistan’ın ucu açık müzakerelerde ısrarı olduğunu da savundu.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, “Konferans Öncesi Hazırlık” başlıklı haberinde, Atina’nın BM’ye ve Türk tarafına yönelik mesajının, Kıbrıs’a ilişkin yeni bir Cenevre konferansından önce hazırlık yapılması gerektiği yönünde mesaj gönderdiğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Kocias’ın Eide’ye, Yunanistan’ın hedefinin yeni bir anlaşmazlık değil, anlaşma sağlanması olduğunu ve yeni bir konferansa hazır olduğunu ancak hazırlığın yapılması gerektiğini ifade ettiğini yazdı.

Habere göre, Kocias, görüşme sırasında, “Güvenlik” konusunda bütünlüklü bir öneri sunduğunu ancak Türkiye tarafından herhangi bir reaksiyonun gösterilmediğini, Anastasiadis’in de öneriler sunduğunu ve yine buna Ankara tarafından tepki verilmediğini belirtti.

Kocias ayrıca Eide’ye, Ankara temaslarını değerlendirmesi ve yeniden kendisini bilgilendirmesi telkininde de bulundu.

Gazete ayrıca elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cenevre’ye ilişkin farklılaştırılmış önerisinde, “Güvenlik” ve “Toprak” konularında, bunların, anlaşmayla mutlak kapanması değil, ölçülebilir kriterlerin olması gerektiğinin bulunduğunu yazdı.  

Haravgi gazetesi, Eide ile Kocias arasındaki görüşmeye ilişkin haberi,  “Eide, Yeni Cenevre İçin Atina’dan Ankara’ya” başlığı altında verdi.   

EIDE ANKARA’DA

Politis gazetesi, “Türkiye’nin Konuşma Zamanı” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetinin ardından, bugün ve yarın Ankara’da temaslarda bulunacağını belirtti. 

Kıbrıs sorununa ilişkin sürecin kurtarılması çabalarını yakından takip edenlerin, Eide’nin bugün ve yarın Ankara’da yapacağı temasların sonuçlarını beklediğini belirten gazete, Eide’nin, Ankara’da TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ile bir araya gelmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, Eide’nin temaslarının sonuçlarından Kıbrıs’a dönmesine ve Cenevre’ye gidilmesi için metodoloji konusunda bir sonuca varılması çabalarını sürdürmesine neden olup olmadığı teşhisinin konacağını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler