• BIST 9878.43
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

KAÜ’de ders zili 5 Ekim’de çalıyor

Vechi, 28 Eylül’de kayıtların sona ereceğini açıkladı
KAÜ’de ders zili 5 Ekim’de çalıyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) kardeş üniversitesi Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Genel Sekreteri Erhan Vechi, 28 Eylül’de kayıtların sona ereceğini, 5 Ekim’de ders zili çalacağını belirterek “Üniversitemizde öğrenim görmek isteyen gençlerimizin en geç 28 Eylül’e kadar müracaatlarını tamamlamaları gerekiyor” dedi.

Katıldığı TV programında soruları yanıtlayan Vechi, “Türkiye’den gelen öğrencilerin yanısıra Kıbrıs’tan öğrenim görecek gençlerimiz için de değişik bir uygulamaya gidiyoruz. Öğrencilerimiz bölümleri neden tercih ettiklerini yazabilecekler, bulundukları etkinlikleri, varsa spor yaptıkları branşları yazılı veya görsel olarak sunacaklar. Bunu göz önünde bulundurarak kendilerine tam burs vermeyi planlıyoruz, daha sonra başarı oranına göre yarım burs veya çeyrek burs şeklinde bir uygulamaya geçiyoruz” dedi.

Kayıtlar başlıyor

Öğrenim görecek gençleri sınav stresi içine sokmanın dışında bir çok ülkede uygulanan bu sistemi Kıbrıs’ta da uygulamayı düşündüklerini ifade eden Vechi “Kayıtlar önümüzdeki hafta başlayacak. Öğrenci sayısı sınırlı olacak, üniversitemiz büyük sayılarda öğrenci almayı planlamıyor. Sadece Plastik sanatlar bölümümüz için özel yetenek sınavı yapacağız, sınavda başarılı olanlara özel indirim sağlanacak. KAÜ aile ortamı içerisinde bir eğitim verecek. Gelecekte KAÜ olarak daha çok tercih alacak bölümleri açmayı düşünüyoruz. Örnek olarak tıp, hukuk sağlık bilimleri 2 yıllık programlar, ara eleman ihtiyacını karşılayacak sağlık alanında girişimler başlatılıyor” dedi.

Tıp Fakültesi açmayı düşünüyoruz

KKTC’de öğrenim gören 75 bin öğrenci olduğunu, bunun %30’unun yabancı, %60-70’inin ise Türkiye’den olduğunu açıklayan Vechi, “Dünyanın ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak Sağlık ve Tıp Fakülteleri en çok ilgi gören üniversiteler. Bunu dikkate alarak sağlık alanında mezunlar vermeyi planlıyoruz. Geçmişte yapılan hatalar bugün karşımızda dağ gibi durmakta. KKTC’nin ihtiyacı olmadığı halde çok sayıda beden eğitimi, İngilizce öğretmeni hatta bir sürü avukat vardır. Gençler öğrenim görürken, mezun olduğunda iş sahibi olmak ister. Bu konuların planlanarak yürütülmesi gerekmektedir” dedi.

Hukuk Fakültesi

Türkiye’den çok yoğun bir talep olduğu için Hukuk Fakültesi açma konusunu da düşündüklerini belirten Erhan Vechi “Eğer Kıbrıslı öğrencileri düşünüyorsanız, hangi branşlarda ihtiyaç olduğunu gözlemlemek gerekiyor. Bu arada devletin istihdam imkanı olmayan branşlara nakdi yardım yapmaması, burs vermemesi gibi bir planlama söz konusudur. Dolayısıyla özellikle KKTC ve Türkiye’de açık olan branşlara yönelmek en doğrusudur. Bu açıdan baktığımızda gençler bölüm seçerken Yüksek Öğretim Dairesi’nin açıklamalarına göre istihdam olanağı bulunan bölümleri tercih edilmeli” dedi

Akreditasyon sorunumuz yok

Vechi, bir soru üzerine KAÜ olarak akreditasyon sorunu yaşamayacaklarını belirterek “Bir üniversiteye akreditasyon verilmesi için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Zaman

içerisinde tüm başvurularımızı tamamlayıp, mezun verdikçe bu prosedürleri tamamlamış olacağız” diyerek şunları kaydetti: “Biz Üniversitenin bulunduğu bölgede yeni bir yaşam ortaya koyuyoruz. Bu doğal olarak tüm çevreye olumlu yansıyor.

Bölgedeki hareketlenme, ekonomiye katkı, bu bölgedeki terkedilmişlik durumunu da ortadan kaldırmaya başlıyor. Bu bölgede bulunan konut ve dükkanlar değer kazanmaya başlıyor. Bu gelişmeler bölgede yaşayan insanlar için de çok önemlidir. Biz sosyal sorumluluklarımızı yerine getiren bir üniversiteyiz. Bölgenin otantik durumuna uygun bir yaşam şekli zaman içerisinde oturacaktır.

Öğrencilerin yaşadığı sorunlar

Kıbrıs’a gelen öğrenciler için en büyük engelin, barınma amaçlı kullanılan konutlarda kira bedellerinin dövize endeksli ve oldukça yüksek olması olduğunu vurgulayan Vechi “Biz bu yatırımı yaparken devletin herhangi bir katkısı olmadı. Bölgede iyileştirme yaparken, proje bazında bir katkı görmeyi çok isterdik. Ne yapıldıysa kendi çabamızla ve kararlılığımızla oldu.

Çöplüğe dönmüş tarihi binaları yeniden canlandırırken devletin bu konuda hiç bir katkıda bulunmaması gerçekten de çok rahatsız edici bir yaklaşımdır. GAÜ okullar ve yatırımlar kurulu önlerine engeller çıkarılmadıkça çok daha yatırımlara her zaman hazırdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler