• BIST 10895.25
  • Altın 2506.579
  • Dolar 32.1801
  • Euro 34.9308
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Kırgızistan'da “Kıbrıs Türk Haftası”

Kırgızistan'da “Kıbrıs Türk Haftası”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ait kültürel ve el sanatlarının tanıtıldığı “Kıbrıs Türk Haftası” Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başladı.

Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan ile ekonomik, ticari, eğitim ve spor ilişkilerini takip etmek için 2010’da Bişkek’te açılan KKTC Temsilciliği, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi ve Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Dairesi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettiği etkinlik Kırgız Evi Restoran’da başladı.

“Kıbrıs Türk Haftası” kapsamındaki ilk etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, yabancı misyon temsilcileri, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü, Ahıska ve Azerbaycan Türkleri Dernekleri yetkilileri ve temsilcileri, Türk ve Kırgız işadamları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Otantik özellikler taşıyan restoranın girişinde, KKTC’nin tarih, sanat, kültür, eğitim, turizm ve damak tatları ile ilgili kitap, fotoğraf ve dergiler sergilendi.

Sergilenen kitaplar arasında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın “Kapılar” adlı kitabı da yer aldı.

Hediyelik eşyalar, milli kıyafetler ve Kıbrıs Türk el sanatlarından olan bitkisel örgüler ve seleler ayrıca Lefkara ve ipek işleri tanıtıldı.

Etkinlikte, Serdarlı Sağlık ve Kültür Derneği Başkanı Vijdan Karagözlü, Lefkara ve İpek Kozası ile el işlerini örerken, Yönetim Kurulu üyesi İsmihan Yorgancı sele, sepet örgüleri, Turizm Bakanlığı personeli Kemal İyikalp ise Talar örgüsü sergiledi.

Kültür Dairesi Personeli Leman Ahmetoğlu’nun Kıbrıs Türk fotoğraf sanatçılarından toplamış olduğu ve KKTC’yi her yönüyle tanıtan fotoğraflar da gecede sergilenerek Kırgız konukların beğenisini topladı.

Sanatçı İpek Amber, Kıbrıs’a özgü “Feslikan”, “Dillirga”, “Leymosun”, “Kebabçıların Şişi”, “Portakal Atışalım” adlı türkülerle, Halk Ozanı Kemal Deveci de kaval dinletiyle müzik dinletisi sundular.

Etkinlikte, Serhat Kozoğlu yönetimindeki Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteri sunarken, Kırgız Dans Toplulukları ve milli sanatçıları da sahne aldı.

“Kıbrıs Türk Kültür Haftası” etkinliğinde konuklara hellim ile ceviz macunu ikram edildi.

Kırgızistan, KKTC ile Türkiye bayrakları ile donatılan, milli marşların da okunduğu etkinlikte KKTC Bişkek Temsilcisi Dr. Tayseer Al-Sahanableh, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, KKTC Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp birer konuşma yaptı.

AL-SAHANABLEH: “HEDEF HALKLARI BİR ARAYA GETİRMEK”

KKTC Bişkek Temsilcisi Dr. Tayseer Al-Sahanableh, “Kıbrıs Türk Haftası” etkinlikleri ile yüzyıllar boyunca ayrı yaşamak durumunda kalmış iki halkı Kırgızistan’da bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Al-Sahanableh, “Kıbrıs Türk Haftası” etkinliklerini bu iki halkın arasındaki münasebetleri arttırma adına ilk adım olarak gördüklerini belirtirken, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

KKTC tarihi hakkında bilgi veren Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini anlattı. Adada tüm zorluklara rağmen eğitim ve turizm alanında başarılara imza atıldığına dikkati çeken Al-Sahanableh, “Ülkemizde dünya standartlarında eğitim veren 12 üniversitemiz, 75 binden fazla üniversite öğrencimiz var. 21 binden fazla 120 ayrı ülkeden öğrencimiz var” dedi.

Al-Sahanableh, Kıbrıs Türk halkının hoşgörü, misafirperverlik gibi pek çok kültürel değerlere sahip olduğunu kaydederken, KKTC’nin turizm ve eğitimdeki deneyimlerini ve tecrübelerini Kırgız kardeşleri ile paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

KILIÇ: “EKONOMİK FAYDALARI OLACAK”

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Kırgızistan’da “Kıbrıs Türk Haftası”nın ilk kez düzenlendiğini belirterek, bu karşılıklı tanışmanın her iki ülkeye ekonomik faydaları olacağına işaret etti.

Kılıç, KKTC’nin Kırgızistan’a turizm, eğitim, küçük ve orta ölçekli sanayisindeki deneyimini yatırım şeklinde yansıtmasını temenni ettiğini, Kıbrıs Türklerinin kültür ve sanatının tanıtılması için çaba sarf eden KKTC devlet kurumlarına teşekkür etti.

TUNÇALP: “İLGİDEN MEMNUNUZ”

Kırgızistan’a 17 kişilik ekiple, insanını ve kültürünü tanıtmak için geldiklerini anlatan Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ise kendilerine destek olan kurumlara teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yoğun programı dolayısıyla etkinliğe katılamadığını belirten Tunçalp, bakanın selam ve saygılarını iletti.

Tunçalp: “İlk günkü ilgiden çok memnunuz. Kardeşlik ve dostluğumuzu pekiştirmek için buradayız. Kıbrıs Türklerinin kültürünü Kırgız halkına duyurabilmek ve tanıtabilmek için el sanatlarıyla, kitaplarıyla, sanatçımızla, ozanımızla, oyunlarımızla, ikram ve kahvemizle buradayız” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler