• BIST 9883.92
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

LAÜ'de özel eğitime dikkat çekild

"Farklılıklar üzerinde durmayın, benzerliklere odaklanın"
LAÜ'de özel eğitime dikkat çekild

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü tarafından, “Özel Eğitimde Öğretmen Adayı Olmak, Öğretmen Olmak ve Anne Olmak” başlıklı panel, LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Özel Eğitim Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ataman, Öğretim Görevlisi Esma İneci, Engelli Çocuk AnnesiSevda Seyfi ve Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Ali Sayar katıldı.

Panel Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Eripek’in açılış konuşması ile başladı. Yıl içerisindeulusal ve uluslararası gün ve haftalarda çeşitli programlar düzenlediklerini belirten Eripek, Dünya Engelliler Günü nedeniyle bu paneli düzenlediklerini, UNESCO raporlarına göre gelişmekte olan ülkelerde engelli olan çocukların ancak %19’unun eğitim hizmetlerinden yararlandığını, Türkiye ve KKTC’de ise durumun bu kadar dramatik olmadığını dile getirdi.

Ataman: Farklılıklar üzerinde durmayın, benzerliklere odaklanın

“Yetersizlikten etkilenmiş bireylerin bizler gibi hakları olduğunu, biz ne yapmak istiyorsak onlarında aynı şeyi yapmak istediklerini bilmemiz gerekiyor. Temel hak ve özgürlükler açısından eşit olduğumuzu kavramamız gerekiyor” diyen Ataman, temel sorunun özel gereksinimli çocukların sıradan insanlardan farklı olduklarını fark edip onlara farklı davranmalarından dolayı kaynaklandığını belirtti. Farklılıklar üzerinde durulmaması,benzerlikler üzerinde durulması gerektiğine dikkat çeken Ataman, bakıldığı zaman çok fazla benzer noktanın olduğunu, bireysel farklılıklara saygı gösterilmesi ve benzerliklere odaklanmak gerektiğini ifade etti.

Seyfi: Kızım, özel eğitim sayesinde kendini geliştirdi

İkiz çocuklarından birinin özel gereksinimli olduğunu, çocuklarından birinindiğerine göre normal gelişim göstermediğini farkettiğini, doktorların ikizler arasında ‘birinin diğerine göre daha geri olması’ gibi durumlara rastlanabileceğini dile getirdiğini söyleyen Seyfi, ilerleyen dönemlerde bu geriliğin arttığını ve çocuğuna psikomotor gelişim geriliği tanısı konulduğunu dile getirdi. Eşinin bu durumda kendisine çok destek olduğunu belirten Seyfi, çocuğunun  özel eğitim ile kendini geliştirdiğini, çevresinde olup biten her şeyi anladığınıifade etti.

 

İneci:Öğrencilere değer vermek ve değer verildiğini hissettirmek önemli

Ailenin ve toplumun özel gereksinimli çocuklara nasıl yaklaşacaklarını, nasıl davranacaklarını bilmediğini belirten İneci, kendilerine gelen öğrencilere konulan tanılarındeğil, bireyin önemli olduğunu, öğrencilere değer vermek ve değer verildiğini hissettirmek gerektiğini dile getirdi. Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nin aileler ile yaptıkları etkinlikler hakkında bilgiler veren İneci, bu etkinlikler sayesinde aileler ile olan iletişimlerinin arttığını, aileleri de bilgilendirdiklerini ifade etti.

Sayar: Özel gereksiminli öğrencilerin başarabildiklerini göstermek istiyorum

Sayar, LAÜ’de alanlarında uzman öğretim elemanlarından almış oldukları bilgiler ve yapılan özel eğitim uygulamaları sayesinde kendilerini geliştirme fırsatı bulduklarını belirten  Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Sayar, bir öğretmen adayı olarak ileride özel gereksinimli öğrencilerin de başarabildiklerini göstermek istediğini dile getirdi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler