• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

UKÜ Mimarlık bölümü öğretim üyeleri uluslararası sempozyuma katıldı

Nezire Özgece ODTÜ Ankara’da gerçekleştirilen “Designing Urban Design: Towards a Holistic Perspective” konulu uluslararası sempozyuma katıldı.
UKÜ Mimarlık bölümü öğretim üyeleri uluslararası sempozyuma katıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Payam Mahasti ve Öğretim Görevlisi Nezire Özgece ODTÜ Ankara’da gerçekleştirilen “Designing Urban Design: Towards a Holistic Perspective” konulu uluslararası sempozyuma katıldı.

Alanında birçok çalışmaya referans verilen kaynak kitapların dünyaca ünlü yazarlarının da konuşmacı olarak katıldığı uluslararası sempozyumda 45 bildiri, 4 poster  sunuldu.

“Mekansal dizim çalışmaları kentsel çevrelerin kalitesini artırıyor”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nezire Özgece sempozyumda, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert ile birlikte “Tarihi Mağusa Kentinin Morfolojik Bölgelerinin Sınırlandırılması” başlıklı bildirilerini sundu. Ortak çalışma hakkında bilgi veren Nezire Özgece mekansal dizim çalışmalarının kentsel çevrelerin kalitesini artırmak için önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu çalışmaların kentsel çevrenin tarihsel sürecinin gelişimini ve dönüşümünü de anlamaya yardımcı olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Özgece mekansal dizim (sentaktik) ve morfolojik bölgeleme yöntemlerinin bir arada kullanılmasıyla kentsel politikalar ve kentsel tasarım projeleri için kapsamlı öneriler geliştirilebileceğini, koruma stratejileri oluşturulabileceğini ifade etti. Söz konusu değerlendirme yöntemi için ortak çalışmada Mağusa Suriçi’nin analiz edildiğini söyleyen Nezire Özgece kent merkezi için süregelen koruma ve canlandırma projelerine farklı bir bakış açısı getirerek, yeni ve entegre bir analiz yöntemi önererek ileriki aşamalar için bir altyapı oluşturmanın hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

“Başarılı mekan tanımı farklı yaş gruplarına göre değişkenlik göstermekte”

Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Payam Mahasti ise “Gençler, Kent ve Mekan-Teorik Bir Çevre” başlıklı bildirisinde; genç kullanıcıları baz alarak mekanların “başarılı mekan” olma kriterlerini belirlemeye odaklandığını aktardı. Mahasti çalışmada gençlik dönemindeki bireylerin, ergen dönemdeki bireylere kıyasla yaşama dair daha gerçekçi algıları olduğunu, sosyal aktivitelerde ise yetişkinlerden daha eğlenceli olduklarını irdelediğini belirtti. Bu yüzden aktivitelerin gerçekleşeceği mekanların başarılı olma özelliklerini incelerken Lefkoşa’da Girne Caddesi’ni örnek aldıklarını söyleyen Payam Mahasti, çalışma kapsamında yaptıkları anketlerde 25 yaş altı 100 UKÜ Mimarlık Bölümü lisans öğrencisi ile başarılı mekan kriterlerini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mahasti, çalışma sonucunda başarılı mekan tanımının farklı yaş gruplarına göre değişkenlik gösterdiğini de vurguladı.

Ankara’daki ODTÜ Kampüsü’nde düzenlenen sempozyum sonunda katılımcılar, Ankara Kalesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret ederek, Ankara’nın kentsel ve mekansal gelişim sürecini de inceleme fırsatı buldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler