• BIST 9908.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

UKÜ öğretim üyesi dünya çocuk kitaplarının önemini vurguladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Ünal Bozcan “Dünya Çocuk Kitapları Haftası”nın önemine değindi.
UKÜ öğretim üyesi dünya çocuk kitaplarının önemini vurguladı

Amerikan izcileri kitaplık yöneticilerinin 1917 yılında başlattığı kitap haftası ile ilgili düzenlemelerin bir süre sonra pek çok aydın kesim tarafından kabul  gördüğünü hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Elif Ünal Bozcan, bir takım çalışmalar sonucu Kasım ayının 2. haftasının  pek çok ülkede önce “Kitap Haftası” daha sonra da “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” olarak kutlanmaya başladığını belirtti. Bu tarihin Türkiye’de “Çocuk Kitapları Haftası” olarak 1946 yılından itibaren kutlanmaya başladığını dile getiren Bozcan, hafta süresince yapılan etkinliklerin çocukları gelecek kuşaklara bilgili yetiştirmede temel hedef olduğunu söyledi.

Elif Bozcan, Çocuk Kitapları Haftası’nın genel amaçlarının çocuklara kitap okuma sevgisini kazandırmak, anne, baba ve çocukları kitap almaya yönlendirmek, çocukların evlerinde kitaplık kurmalarını teşvik etmek, çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmak, ders kitabı dışındaki kitapların da okunmasını sağlamak ve çocuklarla yazarların, imza günü etkinlikleri ile yüz yüze gelebilmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Bozcan, kitabın çocuklar için yazılı ve görsel kültürel iletişimdeki en önemli araç olduğunu, çocuğun okuma alışkanlığı edinmiş bir birey olarak yetişmesini ve çocuğa insan, hayvan, doğa  gerçekliğini tanıma, bulma ve anlama olanağı yaratarak çocuğun yaşama ortak olmasını sağladığını söyledi.

“Kitabın olmadığı bir dünyada ne insan ne bilim ne de teknoloji gelişir”

Kitabın olmadığı bir dünyada insanların, bilim ve teknolojinin  gelişemeyeceğini  dile getiren Elif Bozcan, uygarlığın gelişmesinin kitaplar sayesinde  gerçekleşebileceğini vurguladı. Kitap okuma alışkanlığının ve kitap sevgisinin okul öncesi dönemden başlayarak kazanılması gereken en önemli tutumlardan olduğunu söyleyenYrd. Doç. Dr. Bozcan, evde ve okulda okuma alışkanlıkları ile ilgili olumlu yaşantıların zenginleştirilmesinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi. Okul öncesi dönemde kitapla ilgili yaşanan olumlu-olumsuz  deneyimlerin daha sonraki yıllarda okumayı öğrenmeye karşı sergilenecekduygu ve tutumları etkileyen önemli faktörlerden olduğununun altını çizen Bozcan,çocukların ilköğretim seviyesine geldikleri zaman anaokulu ve anasınıfında edindikleri okuma-yazma ve dil deneyimlerinin ileriki yıllarda başarı düzeylerini etkileyebildiğini aktardı.

“Kitabı seven insanların doğaya ve insanlara karşı yaklaşımı olumludur”

Kitap okumayı seven insanların,doğaya ve insana karşı yaklaşımlarının daha olumlu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bozcan, çocuk kitaplarının görsellik ve içerik bakımından çocukların ilgisini çekecek,beğeni alanına girerek eğlendirecek, çocuklara doğal etkileşim ortamı yaratarak yeni davranışlar kazandıracak nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Ünal Bozcan, “Dünya Çocuk Kitapları Haftası”nın geleceği oluşturan çocukların kitap sevgisine ve ilgisine destek olan haftalardan biri olduğunu hatırlatarak, gelecek nesillerin doğru kaynaklardan eğitilmeleri için kitaplarla buluşmaları gerektiğini, bu konudaki en uygun modellerin aileler, öğretmenler ve toplumun diğer bireylerinin olduğunu sözlerine ekledi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler