• BIST 9887.33
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Yunanistan Başbakanı: Kıbrıs'ta çözüm çabaları devam etmeli

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Pazartesi akşamı Mont Pelerin`deki gelişmelere rağmen Kıbrıs sorununa çözüm için koşullarının ilk kez mevcut olduğuna inandığını belirtti.
Yunanistan Başbakanı: Kıbrıs'ta çözüm çabaları devam etmeli


Tsipras, şimdi bir çözüme ulaşılması için çabaların devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı, Kasım ayında Kıbrıs sorununun toprak başlığı üzerinde Mont-Pelerin`de BM gözetiminde iki tur müzakere yapmışlardı.

Birleşmiş Milletler Pazartesi akşamı müzakerelerin sonunda, çok iyi çalışılmasına rağmen müzakerelerin son aşaması için yolu açacak toprak uyumu kriterleri üzerinde gerekli daha fazla yakınlaşma sağlanamadığını duyurmuştu.

Kıbrıs, Türkiye`nin ada toprağının % 37`sini istila ve işgali sonucu 1974`ten beri bölünmüş bulunuyor. Anastasiades ve Akıncı, adayı federal bir çatı altında yeniden birleştirmek amacıyla geçen Mayıs ayından bu yana müzakere yapıyorlar.
Çarşamba günü partisi SYRIZA`nın parlamento grubunda konuşan Alexis Tsipras, Kıbrıs sorununun iki yönlü bir sorun değil, adanın kuzeyinin yasa dışı istila ve işgalinden kaynaklanan uluslararası bir sorun olduğunu belirtti.

Tsipras, Yunan hükümetinin BM kararları çerçevesinde ve Kıbrıs`ın bir AB üyesi devlet statüsünde olması nedeniyle, bir çözüme ulaşılması için iki toplum tarafından üstlenilen çabayı bağlılıkla destekleyen uzun süreli ulusal strateji izlediğini söyledi.
Alexis Tsipras, Yunan hükümetinin Kıbrıs hükümetiyle yakın ve daimi iletişim halinde olduğunu, müdahale etmeden gelişmeleri yakından takip ettiğini anlattı.
Tsipras daha sonra Yunan hükümetinin bir görüşü ve hakkı olabilecek tek konunun garantiler ve güvenlik olacağının altını çizdi; çıkacak herhangi bir sonucu Kıbrıs halkının önüne konacağına dikkati çekti.

Geçen hafta Atina`da Cumhurbaşkanı Anastasiades`le görüştüğünde ortaya koyduğu görüşün bu olduğuna işaret eden Alexis Tsipras, dün yapılan telefon görüşmesinde de Anastasiades`in de müzakerelerin ne kadar uzun sürdüğü ve İsviçre`de toprak ve mülkiyet konusunda bir anlaşmaya varılamamasının nedenleri hakkında bilgi verdiğini bildirdi.
Yunanistan Başbakanı, Cumhurbaşkanı Anastasiades ile birlikte, bir `suçlama oyunu` oynamalarının yararsız olacağına karar verdiklerini, ne Yunanistan`ın ne Kıbrıs`ın böyle bir oyun oynamaya niyetleri olmadığını duyurdu.
Tsipras, şimdi çabaların sürmesinin ve gelecek adımlara dikkatli karar verilmesinin, böylelikle en kısa zamanda olumlu gelişmeler olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Lozan Anlaşması`yla ilgili son açıklamalarını yorumlayan Tsipras, Yunan hükümetinin uluslararası anlaşmalara saygıyla ilgili konularda özellikle hassas olduğunu söyledi.

Lozan Anlaşması`nın uluslararası toplumda hiçbir ülke tarafından sorgulanmadığını belirten Alexis Tsipras, Türkiye`nin bunu anlaması, Yunanistan`ın Türkiye`nin de aynı görüşte olduğu bir siyasi güven ilişkisi inşa etmeye devam edecek dost bir ülke olduğunu anlaması gerektiğini ifade etti.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler