• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi YDÜ'de açıldı

Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi YDÜ'de açıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Eczacılık Fakültesi işbirliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Türkiye’de ilk olan ve Doç. Dr. Bilgen Başgut koordinatörlüğünde kurulan “Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi” (KEİDAM),  Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesinde düzenlenen törenle açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi”nin açılışına,YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. İrfan S.Günsel, Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Murat Tüzünkan, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan Çalış,Dekanlar ,öğrt.üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof.Dr. İhsan Çalış

Açılışta konuşan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan Çalış, “Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi”nin  amacı, akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda, hekim-eczacı-hasta işbirliği içerisinde, hastanın tedavi kalitesinin ve hasta memnuniyetinin artırılması; hastaların ilaç kullanımı ile ilgili etkin bilgilendirilmesinin yapılması; hastanenin ve KKTC’nin ilaca bağlı giderlerinin azaltılmasıdır dedi

Doç Dr. Bilgen Başkurt

Klinik Eczacılık İlaç Denetleme Kordinatörü Doç Dr. Bilgen Başkurt ise, bu merkez Türkiyede ve KKTC de klinik eczacılık uygulamalarıyla ilk merkez olma ünvanını aldı. Hekimlerimizle iş birliği içerisinde haftanın 5 günü saat 09:00'dan 17:00'a kadar gerek eczacılık fakültesi öğrencilerinin gerekse bu merkezde görev alacak sorumlu öğretim üyesi hocalarımız ve asistanlarımız ile birlikte hizmet vereceğiz dedi.

“Medikal Hatalar Reçeteleyenlerden Değil Reçetelenenden Kaynaklanır”

Başkurt şöyle devam etti; "hepimizin bildiği gibi akılcı olmayan ilaç kullanımı başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyanın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi.  Akılcı ilaç kullanımın 3 ayağını düşünürsek sağlık prof. Yanı sıra en önemlisi hastalarımız. Hastalarımızla ilgili en önemli problemimiz ise hastalarımızın ilaç konusundaki bilgi eksikliği yada bilgilendirme konusundaki eksiklikleri. Bu merkezle birlikte hastalarımızın ilaçla ilgili yada tedavisi ile ilgili bilgilendirmeye çalışacağız. Hastanın tedavisinde maksimum faydanın sağlanmasında yada tedavi sürecinde ters ilaç reaksiyonlarının önlenmesinde aktif bir şekilde rol oynayacak.Gerek ülkemizin gerekse hastanemizin ilaca bağlı problemlerden kaynaklanan sağlığın en önemli kısmını oluşturan değerlerin en aza indirilmesinde hep birlikte çalışacağız. “Medikal hatalar Reçeteleyenlerden değil reçetelenenden kaynaklanır” reçetelenende ilaçtır. Dolayısıyla ilaca bağlı problemlerin çözümünde hekimlerimizle iş birliği içinde çalışmak için buradayız."

YDÜ Kampüsünde Yetişen Kullanışlı Bitkiler Sergisi

Eczacılık Fakültesi Öğrt.Üy. Prof. Dr. Filiz Meriçli 'de konuşmasında ; 5 Haziran dünya çevre günü nedeniyle içinde bulunduğumuz hafta tüm dünyada biyoçeşitlilik ve doğaya saygı olarak değerlendiriliyor. Özellikle yaşamın devam etmesi için suyun tasarruflu kullanılması havaya oksijen veren bitkilerin yaşatılması için biyoçeşitliliğin arttırılması ve doğal dengede yer alan tüm varlıkların farkına varılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bizde eczacılık fakültesinde tıbbi bitkiler ve bunların tedavide kullanışı ile ilgili uğraşan anabilim dalları olarak meslek bilimleri olarak öğrencilerimize tıbbi bitkilerin yanında doğada yer alan tüm bitkilerin korunması ile ilgili de bilgiler vermek ve farkındalık yaratmak için özen gösteriyoruz. Bugün biyoçeşitlilik ve doğaya saygı çerçevesiyle Permasonik botanik dersi alan öğrencilerimizle birlikte kampüste yer alan bitkilerin, ağaçların farklı renkte çiçekleri olan otsu bitkilerin fotoğraflarını çektik ardından onların bilimsel isimlerini belirledik. Kullanışlı olan bitkiler hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bu yıl 30 bitki ile karşınıza çıktık ama her yıl kampüste diğer yetişen ve yetiştirilen bitkilerimizi çekmeye devam ederek sonuçta YDÜ kampüsü bitkileri adı altında bir katalog yapmayı hedefliyoruz. önümüzdeki projede YDÜ botanik bahçesininde açılışını hep birlikte gerçekleştirmek dileği ile sergide emeği geçen herkese çok teşekkür ederim."

Konuşmaların ardından YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. İrfan S.Günsel tarafından açılışı gerçekleştirilen “Klinik Eczacılık İlaç Danışma Merkezi”'nin ardından  Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin Prof. Dr. Filiz Meriçli önderliğinde hazırladıkları “ YDÜ Kampüs Bitkileri” fotoğraf sergisi gezildi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler